Çiğ balık yıkanır mı sorusu yıllardır süregelen bir tartışma konusu. Kimine göre çiğ balık pişirilmeden önce yıkanmalıyken kimine göre de asla yıkanmaması gerekiyor. İçgüdüsel olarak deniz ürünlerini yıkamak isteyebilirsiniz ancak bu temizleme işlemi güvenilir bir yöntem mi sizce? Çiğ balığı pişirmeden önce yıkamak sağlıklı bir yöntem mi?
Modern gıda güvenliği kuralları ve mutfak uzmanlarının yaptığı açıklamalar doğrultusunda çiğ balığı pişirmeden önce yıkamak doğru bir yöntem değil. Çiğ balığı pişirmeden önce musluk suyuna temas etmeden direkt tavaya, fırına ya da ızgaraya koymak en doğru seçenek diye belirtiliyor.
Peki, çiğ balığın neden yıkanmaması gerekiyor? Donmuş balık ya da somon balığı da yıkanmamalı mı? Gelin bu soruların cevaplarını birlikte öğrenelim.
ÇİĞ BALIK NEDEN YIKANMAZ?
Çiğ balığı belirli bir sıcaklık ve üzerinde pişirmek üzerindeki bakterileri öldüreceği için pişirmeden önce çiğ balığı yıkamanın onun üzerindeki bakterileri yok ettiği düşüncesi tamamen bir hurafedir. Aynı zamanda çiğ balığı yıkamak üzerinde bulunan Salmonella ve E. coli gibi patojenlerin musluk suyunun sıçramasıyla tezgaha, mutfak eşyalarına yapışarak yayılmasına sebep olur.
Bu yüzden çiğ balığı yıkamak hem gereksiz hem de potansiyel olarak tehlike oluşturabilecek bir işlemdir.
Taze balıklar çok hassas bir dokuya sahip olduğu için su bu dokuya zarar verir ve büyük ölçüde tadını da etkiler. Çiğ balık yıkandığında içerisinde bulunan doğal ve lezzetli suların bir kısmı yok olur. bunun yanı sıra su balığın dokusuna zarar vereceği için kızartma sırasında problemlerin çıkmasına da sebep olur.
Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan balıklar başta olmak üzere çoğu balık yüzeyinde yararlı bakteri ve enzim taşır. Çiğ balığı yıkadığınız zaman bu bakteriler azalarak balığın besin değerini ve tadını etkiler.
DONDURULMUŞ BALIKLAR PİŞİRMEDEN ÖNCE YIKANIR MI?
Çiğ balığı yıkamamak gerektiğini öğrendik. Peki, dondurulmuş balıklarda nasıl bir yol izlemeliyiz? İş dondurulmuş balıklara gelince kurallar biraz daha esneyebiliyor ancak burada da balığı dondurma sırasında doğru şekilde paketleyebilmeniz önem arz ediyor.
Çiğ balığı dondurucuda doğru şekilde muhafaza etmek için gerekli adımları uyguladığınız takdirde dondurulmuş balıkları suyun altında çözdürürken suyla temas etmesinde bir sorun oluşmaz. Zaten bilindiği gibi dondurulmuş balıkları suyun altında çözdürmek bilinen bir uygulamadır.
Ancak burada da dikkat etmeniz gereken şey suyu bir temizleme aracı değil de dondurulmuş balığı çözdürme aracı olarak kullanmaktır.
SOMON BALIĞI PİŞİRMEDEN ÖNCE YIKANMALI MI?
Yüksek besin değeri ve tadı ile deniz ürünleri severlerin favorisi hale gelen somon balığı da diğer tüm çiğ balıklar gibi pişirilmeden önce yıkanmamalıdır. Somon balığı da suyla temas ettiğinde tadını ve yararlı bakterilerini kaybederek bakteri yayılımına sebep olur.