Baas Rejiminin devrilmesinin ardından Türkiye’den ülkesine dönen Suriyeli Ahmed eş-Şeyh, Suriye’nin beklediği gibi olmadığını belirterek Suriye’deki yaşam koşullarının zorlaşması karşısında büyük bir hayal kırıklığına uğradığı söyledi.
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından, Türkiye’de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla 2 milyon 901 bin 478 kişi olarak açıklandı.
Esad’ın 8 Aralık’ta devrilmesiyle ilk üç haftada 35 bin Suriyelinin ülkesine döndüğü açıklanmıştı.
“GÖRDÜKLERİM KARŞISINDA ŞOK OLDUM”
Suriyeli Ahmed eş-Şeyh umut dolu bir şekilde Suriye’ye dönerken Türkiye’ye geri dönmeyeceğine dair belge imzalayarak ülkesine döndü.
“Gördüğüm manzara karşısında karşısında şok oldum,” diyen 35 yaşındaki Şeyh, Türkiye’ye kaçtıktan sekiz yıl sonra Halep’e döndükten su ve elektriğin sık sık kesildiğini ve internete erişimin neredeyse hiç olmadığını söyledi.
Reuters’a konuşan Şeyh, Türkiye’de istikrarlı bir hayatının olduğunu ancak geri dönmeye yemin ettiği için Suriye’ye döndüğünü belirterek şunları söyledi:
“Türkiye’ye dönmeyi düşünmeye başladım çünkü hayatım orada istikrarlıydı ve çocuklarım okuldaydı. Yaşam koşullarım istikrarlıydı, Ama şimdi geri dönemem çünkü gönüllü bir dönüş belgesi imzaladım.”
“DÖNÜŞ HEYECANI ZAMANLA AZALDI”
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya aralık ayında yaptığı açıklamada Suriye’ye dönüşlerin istenilen oranda olmadığından bahsetmişti. Reuters’in haberine göre Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Şeyh gibi birçok Suriyelinin savaştan harap olmuş bir ülkedeki yaşamın gerçekliğinden hayal kırıklığına uğradığını söylüyor.
Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Müdürü Kadri Güngörür, “Esad rejiminin devrilmesinden sonra mültecilerin çoğu ilk başta geri dönmeyi heyecanla bekliyordu ancak bu heyecan zamanla azaldı” dedi ve eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği gibi şikayetleri dile getirdi.
Güngörür ayrıca, Suriye’ye dönenlerin pişman olduklarını ve Türkiye’ye geri dönmeyi düşündüklerini belirtti.
İçişleri Bakanlığı’nca açıklanan belgeye göre, Suriyeli göçmen ailelere bu yılın Ocak ve Haziran ayları arasında üç kez Suriye’yi ziyaret etme hakkı veriliyor.
BAZILARI İSE BEKLEMEYİ TERCİH EDİYOR
Kimyager Cafer, iç savaşın ilk yıllarında geldiği Türkiye’den eşi ve üç çocuğuyla birlikte ancak koşullar iyileştiğinde dönmeyi düşüneceğini söylüyor.
“Çocuklarım Türkiye’ye uyum sağladı. Hayata, dile ve eğitime alıştılar. Bu yüzden burada kalmak daha olası,” diyen 27 yaşındaki Cafer, birçok kişinin geri dönmek istediğini ancak temel ihtiyaçların eksikliği nedeniyle bunu yapamadığını belirtiyor.
More Stories
Kahramanmaraş’ta ‘su tartışması’nda 1 çocuk babasını öldüren sanıklar için müebbet hapis istemi
Müdür yardımcısının bahçede beslediği köpekler öğrenciye saldırdı
Akit yazarı teğmenlerin ihracına karşı çıkan komutanları hedef aldı: Onlar da ihraç edilsin!